Over mij

 

Zelfportret in bewerking

Ga het maar doen

Op mijn tiende verjaardag krijg ik een fotocamera van mijn ouders, ”ga maar fotograferen”, zei mijn vader. Hij was een buitenmens altijd in de natuur te vinden en een creatief denker en doener. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en mensen die hij tijdens zijn werk en onderweg tegenkwam. Foto’s maken, ook ik krijg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdek ik het tekenen. Door te fotograferen, leer ik goed kijken en begrijp ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Iets maken is in zekere zin verslavend. Mijn moeder maakte vanaf haar jeugd haar eigen kleding. Later deed ze dat voor haar gezin. Er hing altijd wel iets op een kledinghanger te pronken. Nu staat er bij mij altijd een schilderij in wording op de ezel. Rond mijn vijfentwintigste wordt het serieus, mijn vader geeft me een veldezel, een linnen schilderdoekje en een kistje met schildermaterialen.

´Ga het maar doen´

Met de oude meesters van de Haagse School achter de schildersezel

Toen ik daar midden in de natuur achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde ook weten hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie in het stadhuis van Woerden van de kunstschilder Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Tijdens deze expositie was hij zelf aanwezig. Aan hem liet ik mijn eerste schilderijtje zien en ik vertelde erbij dat ik graag heel goed wilde leren schilderen. De meer dan vriendelijke Alexander nodigde me uit in zijn woning in Leiden. Daar waar hij nog dagelijks schilderde, hingen de wanden van onder tot boven vol met zijn schilderijen. Aan de hand van deze werken leert hij me over kleurgebruik en hoe een losse schilderstijl ontstaat. Nu besef ik pas hoe bijzonder deze ontmoeting was. Rosemeier overleed in Leiden op 104 jarige leeftijd.

Bij de Noordense kunstenaar Henricus Rol (destijds ook rond de 90 jaar) mocht ik een keer op de koffie komen. Ik had hiervoor zijn vrouw gebeld en zij ontving me allerhartelijkst. De kunstschilder was bezig met een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw een beetje aandrong, mocht ik toch even om het hoekje kijken. Deze bijzondere bezoeken zijn voor mij zeer waardevol geweest en ik ben hen dankbaar dat ze mij toelieten in hun schilderwereld.

Schilderen hoe leer je dat?

Mijn kleine nichtje kijkt belangstellend toe

Jong beginnen is dat de truc? Ik denk dat schilderen is iets wat je op elke leeftijd kunt leren. Het gaat vooral om plezier hebben in het maken en een beetje doorzetten. Het is dan ook mooi om te zien hoe enthousiast cursisten worden, als ze zien wat ze kunnen bereiken in korte tijd met hun eigen inzet en talent en een beetje hulp.

André van Duin en Janny van der Heijden op schilderles

Voor de opnames van het TV programma Denkend aan Holland van omroep Max word ik gevraagd een schilderles te geven aan André en Janny. Alles in de sfeer van de Haagse Schoolschilders. Een bijzondere dag op de Nieuwkoopse Plassen. 

Voor een korte fragment uit de aflevering Denkend aan Holland met André van Duin en Janny, klik hier.https://www.youtube.com/watch?v=C7U1DWw4XUc

Schildervakantie

We hebben de afgelopen jaren drie schildervakanties georganiseerd waarbij we te gast waren op een prachtig Chateau in de Belgische Voerstreek. Samen met een enthousiaste crew bestaande uit Martien, Wilco, Joke en Willeke konden we dit organiseren. Het zijn voor onze cursisten en voor ons onvergetelijke ervaringen geweest waar mooie vriendschappen uit zijn ontstaan.
Op dit moment staan er geen schildervakanties gepland. 
 
Wil je graag aan de slag met schilderen, je talenten gebruiken en veel schildersgeheimen ontdekken en kun je daarbij mijn hulp gebruiken. Dan zijn prive-schilderlessen of een masterclass volgen misschien iets voor jou. Voor informatie ga naar prive schildelssen en masterclasses https://helderkunst.nl/masterclass/