Over mij

foto: Hans van Ommeren

´Ga het maar doen´

Op mijn tiende verjaardag krijg ik een fotocamera van mijn ouders, ”ga het maar doen”, zei mijn vader. Mijn vader, een echt buitenmens, veel in het veld en een creatief denker en doener. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en de mensen die hij onderweg tegenkwam. Foto’s maken, ook ik krijg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdek ik het tekenen. Door het fotograferen, leer ik goed kijken en begrijp ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Rond mijn vijfentwintigste wordt het serieus, mijn vader geeft me een veldezel, een linnen schilderdoekje en een kistje met schildermaterialen. ´Ga het maar doen´

Achter de schildersezel met de oude meesters van de Haagse School

Toen ik daar midden in de natuur, achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Het schilderen eigen maken, alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde ook weten hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie van Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester van de Leidse School schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Aan hem liet ik één van mijn eerste schilderijen zien, en vertelde erbij dat ik graag heel goed wilde leren schilderen. De krasse oude baas nodigde me uit om naar zijn woning Leiden te komen. Daar in zijn woonhuis/atelier waar hij toen nog dagelijks schilderde, hingen de wanden van onder tot boven vol met zijn schilderijen. Aan de hand van zijn werken leerde hij me over kleurgebruik en hoe een losse schilderstijl ontstaat. Nu besef ik pas hoe bijzonder deze ontmoeting was. Rosemeier overleed in Leiden op 104 jarige leeftijd.

Bij de Nieuwkoopse kunstenaar Henricus Rol mocht ik op de koffie komen. Hij was op dat moment bezig met het schilderen van een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw een beetje aandrong, mocht ik toch om het hoekje kijken. Alleraardigste oude meesters die het leuk vonden om over hun werk te vertellen. Deze bijzondere bezoeken waren voor mij zeer waardevol en ik ben hen beiden zeer dankbaar dat ze mij toelieten in hun schilderwereld.

Schilderjuf en schildervakanties

Vanaf 2010 geef ik les en masterclasses schilderen. Het is mooi om mee te maken hoe enthousiast cursisten worden als ze zien wat ze kunnen bereiken in korte tijd met hun eigen inzet en talent.

Om ook eens wat verder van huis de schildersezel op te zetten heb ik schildervakanties georganiseerd. Samen met de crew; Martien, Wilco, Joke en Willeke zijn dit voor onze cursisten en voor ons onvergetelijke ervaringen geweest op een Belgisch Chateau in de Voerstreek.

André van Duin en Janny van der Heijden op schilderles

Tijdens de opnames van het TV programma Denkend aan Holland van omroep Max geef ik André en Janny een schilderworkshop in de sfeer van de Haagse Schoolschilders. Een gezellige ontmoeting waarbij ze beiden hun eigen schilderij maken. Maar bovenal was het geweldig leuk om deze twee lieve talentvolle mensen midden in de Nieuwkoopse natuur achter de schildersezel te laten ervaren hoe leuk en ontspannen schilderen is.

Voor een korte video uit de aflevering Denkend aan Holland met André van Duin en Janny, klik hier.