Over mij

 

 

 

´Ga het maar doen´

Op mijn tiende verjaardag krijg ik een fotocamera van mijn ouders, ”ga het maar doen”, zei mijn vader. Mijn vader, een echt buitenmens, altijd in de natuur te vinden en een creatief denker en doener. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en mensen die hij onderweg tegenkwam. Foto’s maken, ook ik krijg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdek ik het tekenen. Door te fotograferen, leer ik goed kijken en begrijp ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Rond mijn vijfentwintigste wordt het serieus, mijn vader geeft me een veldezel, een linnen schilderdoekje en een kistje met schildermaterialen.

´Ga het maar doen´

Achter de schildersezel met de oude meesters van de Haagse School

Toen ik daar midden in de natuur achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde ook weten hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie van Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Aan hem liet ik mijn eerste schilderij zien, en vertelde dat ik graag heel goed wilde leren schilderen. De krasse oude baas nodigde me uit in zijn woning in Leiden. Daar waar hij nog dagelijks schilderde, hingen de wanden van onder tot boven vol met zijn schilderijen. Aan de hand van deze werken leert hij me over kleurgebruik en hoe een losse schilderstijl ontstaat. Nu besef ik pas hoe bijzonder deze ontmoeting was. Rosemeier overleed in Leiden op 104 jarige leeftijd.

Bij kunstenaar Henricus Rol ( in de 90 jaar) mocht ik op de koffie komen. Hij was bezig met een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw een beetje aandrong, mocht ik toch even om het hoekje kijken. Alleraardigste oude meesters die het leuk vonden om over hun werk te vertellen. Deze bijzondere bezoeken zijn voor mij zeer waardevol geweest en ik ben hen dankbaar dat ze mij toelieten in hun schilderwereld.

Schilderen hoe leer je dat?

Sinds enkele jaren geef ik prive schilderles en masterclasses. Het is mooi om zien hoe enthousiast cursisten worden, als ze zien wat ze kunnen bereiken in korte tijd met hun eigen inzet en talent en een beetje hulp

Wil je beter leren schilderen, schildersgeheimen ontdekken en kun je wat hulp gebruiken, kijk dan bij https://helderkunst.nl/masterclass/

André van Duin en Janny van der Heijden op schilderles

Voor de opnames van het TV programma Denkend aan Holland van omroep Max word ik gevraagd een schilderles te geven aan André en Janny. Alles in de sfeer van de Haagse Schoolschilders. Een bijzondere dag op de Nieuwkoopse Plassen. 

Voor een korte fragment uit de aflevering Denkend aan Holland met André van Duin en Janny, klik hier.https://www.youtube.com/watch?v=C7U1DWw4XUc

Schildervakanties

Om ook eens wat verder van huis de schildersezel op te zetten heb ik een aantal schildervakanties georganiseerd op een heerlijk Chateau in de Belgische Voerstreek. Samen met de crew; Martien, Wilco, Joke en Willeke zijn dit voor onze cursisten en voor ons onvergetelijke schilderervaringen geweest met veel gezelligheid waar meerdere vriendschappen uit zijn ontstaan.