Wie ben ik?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is José-kopie-kopie-3-216x300.jpg

foto: Hans van Ommeren

Mijn naam is José van den Helder- van Oudenallen, kunstschilder en natuurliefhebber. Ik maak schilderijen van de natuur omdat dat nooit verveelt en ik er middenin woon en leef. Naar buiten gaan en de schildersezel opzetten, inspiratie krijgen door het licht en de kleuren van het jaargetijde, is telkens een cadeau. Wonen en werken in een gebied met zoveel inspiratie is geweldig voor een schilder, maar dat betekent niet dat ik achterover leun. Ieder schilderij maak ik met passie voor het allermooiste resultaat. De meest inspirerende schilder voor mij is Jan Hendrik Weissenbruch. Wanneer ik rondloop in een museum en er hangt een werk van hem, dan word ik er rechtstreeks naar toe getrokken. Ik zie de werken van de andere schilders nauwelijks meer. Eigenlijk kan ik daarna ook naar huis.

De reden dat ik portretten schilder is omdat mensen mij boeien. In ieder gezicht of houding ontdek ik iets moois, aandoenlijks, spannends of aantrekkelijks. Daarbij vind ik het prachtig om te zien hoe het portret ontstaat tijdens het schilderen. Een karakter vangen, een houding laten zien, waardoor je de persoon van afstand herkent. Een lichtje, een blik in de ogen, ogen die je volgen als je ervoor bij loopt. Het moment dat het portret gaat leven is kicken!

Zo begon het schilderen

Op mijn tiende verjaardag kreeg ik een fotocamera, ”ga het maar doen”, zei mijn vader. Mijn vader was een buitenmens, veel in het veld en creatief in denken en doen. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en mensen die hij tegenkwam. Foto’s maken, ik kreeg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdekte ik het tekenen. Door te fotograferen en heel veel ”mislukte” foto’s te maken, had ik goed leren kijken en begreep ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Rond mijn vijfentwintigste werd het serieus, toen verraste mijn vader me met een veldezel en een kistje met schildermaterialen. En ik ging het doen, zonder verwachtingen open en vrij. Schilderen dat was pas echt toveren.

Achter de schildersezel van de oude meesters

Toen ik daar midden in de natuur, achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Het schilderen eigen maken, alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde zien hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie van Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester van de Leidse School schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Aan hem liet ik één van mijn eerste schilderijen zien, en vertelde erbij dat ik heel graag wilde leren schilderen. De krasse oude baas nodigde me uit om naar zijn woning Leiden te komen. Daar in zijn woonhuis/atelier waar hij toen nog dagelijks schilderde, leerde hij me over kleurgebruik en een losse schilderstijl. Ik vond het geweldig maar nu besef ik pas hoe bijzonder die ontmoeting was. Rosemeier overleed op 104 jarige leeftijd.

Bij kunstenaar Henricus Rol mocht ik ”op de koffie” komen, hij was op dat moment bezig met een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw zo aardig was mocht ik toch even om het hoekje kijken. Alleraardigste oude meesters die het leuk vonden om over hun werk te vertellen. Deze bijzondere bezoeken waren voor mij zeer waardevol en ik ben deze meesters zeer dankbaar dat ze me toelieten in hun schilderwereld.

Schilderjuf en schildervakantie

Sinds 2010 geef ik schilderles aan beginnende en gevorderde schilders. Dit heb ik uitgebreid met privé schilderlessen, masterclasses en workshops. Het is mooi om te zien hoe enthousiast cursisten worden als ze zien wat ze kunnen. Sinds 2017 organiseer ik korte schildervakanties in België. Samen met mijn crew; Martien, Wilco, Joke en Willeke, maken we er een onvergetelijke schildervakantie van.

André van Duin en Janny van der Heijden krijgen schilderles.

Tijdens de opnames van het TV programma Denkend aan Holland komen André en Janny een schilderworkshop doen waarbij ze hun eigen schilderij maken. Het was geweldig leuk om deze twee lieve talentvolle mensen midden in de Nieuwkoopse natuur achter de schildersezel te hebben en ze te laten ervaren hoe leuk en ontspannen schilderen is.

kort filmfragment : https://www.facebook.com/OmroepMAX/videos/349701542710270/

https://www.facebook.com/OmroepMAX/videos/349701542710270/


Heb je ook interesse om te leren schilderen, stuur dan een berichtje naar helderkunst@live.nl. of M. 0618439750

Hieronder vind je een film gemaakt tijdens de schildervakantie. Het is een impressie van het landgoed met het kasteel en de schilderachtige omgeving waarin je onze deelnemers ziet schilderen en ontspannen.

.