Over mij

 

Zelfportret in bewerking

´Ga het maar doen´

Op mijn tiende verjaardag krijg ik een fotocamera van mijn ouders, ”ga het maar doen”, zei mijn vader. Mijn vader, een echt buitenmens, altijd in de natuur te vinden en een creatief denker en doener. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en mensen die hij onderweg tegenkwam. Foto’s maken, ook ik krijg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdek ik het tekenen. Door te fotograferen, leer ik goed kijken en begrijp ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Rond mijn vijfentwintigste wordt het serieus, mijn vader geeft me een veldezel, een linnen schilderdoekje en een kistje met schildermaterialen.

´Ga het maar doen´

Met de oude meesters van de Haagse School achter de schildersezel

Toen ik daar midden in de natuur achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde ook weten hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie van Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Aan hem liet ik mijn eerste schilderij zien, en vertelde dat ik graag heel goed wilde leren schilderen. De krasse oude baas nodigde me uit in zijn woning in Leiden. Daar waar hij nog dagelijks schilderde, hingen de wanden van onder tot boven vol met zijn schilderijen. Aan de hand van deze werken leert hij me over kleurgebruik en hoe een losse schilderstijl ontstaat. Nu besef ik pas hoe bijzonder deze ontmoeting was. Rosemeier overleed in Leiden op 104 jarige leeftijd.

Bij kunstenaar Henricus Rol ( in de 90 jaar) mocht ik op de koffie komen. Hij was bezig met een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw een beetje aandrong, mocht ik toch even om het hoekje kijken. Alleraardigste oude meesters die het leuk vonden om over hun werk te vertellen. Deze bijzondere bezoeken zijn voor mij zeer waardevol geweest en ik ben hen dankbaar dat ze mij toelieten in hun schilderwereld.

Schilderen hoe leer je dat?

Jong beginnen is dat de truc? Nee hoor, schilderen is iets wat je altijd kan leren. Het is mooi om te zien hoe enthousiast cursisten worden, als ze zien wat ze kunnen bereiken in korte tijd met hun eigen inzet en talent en een beetje hulp.

André van Duin en Janny van der Heijden op schilderles

Voor de opnames van het TV programma Denkend aan Holland van omroep Max word ik gevraagd een schilderles te geven aan André en Janny. Alles in de sfeer van de Haagse Schoolschilders. Een bijzondere dag op de Nieuwkoopse Plassen. 

Voor een korte fragment uit de aflevering Denkend aan Holland met André van Duin en Janny, klik hier.https://www.youtube.com/watch?v=C7U1DWw4XUc

Schildervakantie op locatie

 
We hebben de afgelopen jaren drie schildervakanties georganiseerd waarbij we te gast waren op een heerlijk Chateau in de Belgische Voerstreek. Samen met de crew; Martien, Wilco, Joke en Willeke konden we dit organiseren. Het zijn voor onze cursisten en voor ons onvergetelijke ervaringen geweest met veel gezelligheid waar meerdere vriendschappen uit zijn ontstaan.
Op dit moment staan er geen schildervakanties gepland. 
 
Wil je wel aan de slag en/of beter leren schilderen, schildersgeheimen ontdekken en kun je wat hulp gebruiken. Ik geef prive-schilderles en masterclasses in mijn atelier in Woerdense Verlaat https://helderkunst.nl/masterclass/