Over mij

foto: Hans van Ommeren

Schilderen is een beetje toveren

De reden dat ik portretten maak, is omdat mensen mij boeien. In ieder gezicht of houding ontdek ik iets moois, aandoenlijks, spannends of aantrekkelijks. Het karakter vangen van de persoon en een houding laten zien, waardoor je hem of haar van afstand herkent is voor mij het belangrijkste voor een goed portret. De oogopslag en ogen die je volgen als je ervoor bij loopt, maken het portret compleet, het portret gaat leven.

Ga het maar doen

Op mijn tiende verjaardag kreeg ik een fotocamera, ”ga het maar doen”, zei mijn vader. Mijn vader was een buitenmens, veel in het veld en creatief in denken en doen. Hij fotografeerde speciale gebeurtenissen op zijn werk en de mensen die hij tegenkwam. Foto’s maken, ik kreeg er geen genoeg van. Tegelijkertijd ontdekte ik het tekenen. Door te fotograferen en veel ”mislukte” foto’s te maken, had ik goed leren kijken en begreep ik wat bepalend is voor een mooi beeld. Rond mijn vijfentwintigste werd het serieus, toen verraste mijn vader me met een veldezel en een kistje met schildermaterialen. En ik ging het doen, zonder verwachtingen, open en vrij.

Achter de schildersezel met de oude meesters

Toen ik daar midden in de natuur, achter de schildersezel m’n eerste olieverfschilderijtje maakte, was ik verkocht. Het schilderen raakte me en daagde me uit. Het schilderen eigen maken, alles zelf ontdekken, heerlijk vond ik het. Maar ik wilde ook weten hoe de echte grote schilders het deden. Tijdens een expositie van Alexander Rosemeier dacht ik: dit is m’n kans. Deze destijds 90 jarige oude meester van de Leidse School schilderde in de traditie van de Haagse Schoolschilders. Aan hem liet ik één van mijn eerste schilderijen zien, en vertelde erbij dat ik graag goed wilde leren schilderen. De krasse oude baas nodigde me uit om naar zijn woning Leiden te komen. Daar in zijn woonhuis/atelier waar hij toen nog dagelijks schilderde, leerde hij me over kleurgebruik en hoe een losse schilderstijl ontstaat. Ik vond het geweldig en nu besef ik pas hoe bijzonder deze ontmoeting was. Rosemeier overleed in Leiden op 104 jarige leeftijd.

Bij de Nieuwkoopse kunstenaar Henricus Rol mocht ik op de koffie komen. Hij was op dat moment bezig met het schilderen van een portret van een mooie dame. Eigenlijk wilde hij daar geen pottenkijkers bij, maar omdat zijn vrouw een beetje aandrong, mocht ik toch om het hoekje kijken. Alleraardigste oude meesters die het leuk vonden om over hun werk te vertellen. Deze bijzondere bezoeken waren voor mij zeer waardevol en ik ben ze zeer dankbaar dat ze mij toelieten in hun schilderwereld.

Schilderjuf en schildervakantie

Sinds 2010 geef ik schilderles aan beginnende en gevorderde schilders. Dit heb ik uitgebreid met privé schilderlessen, masterclasses en workshops. Het is mooi om te zien hoe enthousiast cursisten worden als ze zien wat ze kunnen. Sinds 2017 organiseer ik korte schildertrips naar België. Samen met de crew; Martien, Wilco, Joke en Willeke, maken we er een onvergetelijke ervaring van.

André van Duin en Janny van der Heijden op schilderles

Tijdens de opnames van het TV programma Denkend aan Holland van omroep Max geef ik André en Janny een schilderworkshop. Een gezellige ontmoeting waarbij ze hun eigen schilderij maken. Maar bovenal was het geweldig leuk om deze twee lieve talentvolle mensen midden in de Nieuwkoopse natuur achter de schildersezel te laten ervaren hoe leuk en ontspannen schilderen is.

Voor een korte video uit de aflevering Denkend aan Holland met André van Duin en Janny, klik hier.